1 ч.ч. рядко
кисело мляко
0.5 ч.ч. олио
1 с.л. захар
1ч.л.сол
1пак. (11 гр.суха мая) или жива ½ кубче.
3 ч.ч. брашно Чаената чаша е 240 мл. плънка по желание
От дадените продукти се получават около 18-20 пирожки/кифлички.
1 с.л. захар
1ч.л.сол
1пак. (11 гр.суха мая) или жива ½ кубче.
3 ч.ч. брашно Чаената чаша е 240 мл. плънка по желание
От дадените продукти се получават около 18-20 пирожки/кифлички.
1.Кефирът/киселото мляко и олиото се
загряват, да е топло, не горещо.
2.Добавят се захарта, солта, ако ползвате жива мая – слагате и нея, разбърква се.
3.Ако маята е суха, смесвате с пресятото брашно и замесвате тесто. Ако е нужно, сухата мая предварително разтворяте в 2 с.л. топла вода и мъничко захар и оставяте 15-ина мин.
4. Замесеното еластично тесто оставяне 20-30 мин да втаса на топло.
5.Оформяте пирожки или кифлички, оставяте да втасат, докато се нагрява фурната, мажете отгоре с жълтък и печете на 180 град 15 мин. Тестото е много меко, еластично и послушно, удоволствие е да се работи с него. Кифличките не се втвърдяват, като постоят.
2.Добавят се захарта, солта, ако ползвате жива мая – слагате и нея, разбърква се.
3.Ако маята е суха, смесвате с пресятото брашно и замесвате тесто. Ако е нужно, сухата мая предварително разтворяте в 2 с.л. топла вода и мъничко захар и оставяте 15-ина мин.
4. Замесеното еластично тесто оставяне 20-30 мин да втаса на топло.
5.Оформяте пирожки или кифлички, оставяте да втасат, докато се нагрява фурната, мажете отгоре с жълтък и печете на 180 град 15 мин. Тестото е много меко, еластично и послушно, удоволствие е да се работи с него. Кифличките не се втвърдяват, като постоят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар