неделя, 12 август 2018 г.

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ

1 ч.ч. рядко кисело мляко
0.5 ч.ч. олио 
1 с.л. захар 
1ч.л.сол 
1пак. (11 гр.суха мая) или жива ½ кубче. 
3 ч.ч. брашно      Чаената чаша е 240 мл.          плънка по желание
От дадените продукти се получават около 18-20 пирожки/кифлички. 

1.Кефирът/киселото мляко и олиото се загряват, да е топло, не горещо. 
2.Добавят се захарта, солта, ако ползвате жива мая – слагате и нея, разбърква се. 
3.Ако маята е суха, смесвате с пресятото брашно и замесвате тесто. Ако е нужно, сухата мая предварително разтворяте в 2 с.л. топла вода и мъничко захар и оставяте 15-ина мин. 
4. Замесеното еластично тесто оставяне 20-30 мин да втаса на топло. 
5.Оформяте пирожки или кифлички, оставяте да втасат, докато се нагрява фурната, мажете отгоре с жълтък и печете на 180 град 15 мин. Тестото е много меко, еластично и послушно, удоволствие е да се работи с него. Кифличките не се втвърдяват, като постоят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар