вторник, 21 август 2018 г.

Ягодов сладкиш

За блатовете:

·        7  белтъка
·        240 г захар
·        200 г бадемово брашно
·        40 г брашно

За ягодовия крем:

·        250 мл ягодово пюре
·        75 г захар+2  жълтъка
·        1 с.л. брашно+250 г кокосово масло
·        60 г пудра захар

Допълнително: 250 г ягоди и пудра захар за поръсване
Разбийте белтъците с 40 г захар на твърда пяна. В купа смесете смлените бадеми с останалата захар и брашното. Добавете сухите продукти към разбитите белтъци на две части, като разбърквате внимателно с шпатула. Разстелете сместа за блата в плоска тава, постлана с хартия за печене на равномерен пласт, с дебелина 2 см. Печете блата в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 мин. Направете сладкарски крем, но вместо мляко използвайте ягодово пюре /пасирайте пресни или замразени ягоди/.  Разбийте маслото с пудрата захар до пухкава смес, разбъркайте студения ягодов сладкарски крем и го добавете към маслената смес, като бъркате до хомогенност. Отлепете блата от хартията за печене и го разрежете на две половини, напречно. Нанесете ¾ от ягодовия крем върху едното парче блат. Захлупете с другото парче блат и нанесете останалия крем. Нарежете ягодите на тънки филийки и ги подредете върху крема, плътно една до друга. Поръсете съвсем леко с пудра захар.
Може и да се залее с шоколадов ганаш, а блатовете леко да се сиропират, за да са по-сочни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар