За блатовете:
·
7 белтъка
·
240 г захар
·
200 г бадемово брашно
·
40 г брашно
За ягодовия крем:
·
250 мл ягодово пюре
·
75 г захар+2 жълтъка
·
1 с.л. брашно+250 г кокосово масло
·
60 г пудра захар
Допълнително: 250 г ягоди и пудра захар за поръсване
Разбийте белтъците с 40 г захар на твърда пяна. В купа смесете смлените бадеми
с останалата захар и брашното. Добавете сухите продукти към разбитите белтъци
на две части, като разбърквате внимателно с шпатула. Разстелете сместа за блата в плоска тава,
постлана с хартия за печене на равномерен пласт, с дебелина 2 см. Печете блата
в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 мин. Направете сладкарски крем, но вместо мляко използвайте ягодово пюре /пасирайте
пресни или замразени ягоди/. Разбийте маслото
с пудрата захар до пухкава смес, разбъркайте студения ягодов сладкарски крем и
го добавете към маслената смес, като бъркате до хомогенност. Отлепете блата от хартията за печене и го
разрежете на две половини, напречно. Нанесете ¾ от ягодовия крем върху едното
парче блат. Захлупете с другото парче блат и нанесете останалия крем. Нарежете
ягодите на тънки филийки и ги подредете върху крема, плътно една до друга.
Поръсете съвсем леко с пудра захар.
Може и да се залее с шоколадов ганаш, а блатовете леко да се сиропират, за да са по-сочни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар