За основата:
4 белтъка
20 г краве или кокосово масло
150 г маскарпоне
20 г какао (2 с.л.)
50 гр. черен шоколад с 85% съдържание на какао
аромат ванилия
щипка сол
За крема:
4 жълтъка
350 г маскарпоне
50 г черен шоколад с 85% съдържание на какао
20 г краве или кокосово масло
няколко капки ром (или аромат)
1 желатин
Използвам форма за торта с падащо дъно с диаметър 20 см., покрита с хартия за печене.
Разтопете на водна баня шоколада с маслото и смесете с останалите продукти за основата, след което ги разбийте, докато придобият гладка консистенция.
Изпечете блат за 15-20 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса. Ще се получи плътен влажен блат.
След като изстине напълно, отстранете хартията. Сложете блата в чиния и го стегнете с ринга на формата.
Разтопете на водна баня на ниска температура шоколада с маслото. В отделна купа с телена бъркалка разбийте леко жълтъците. На струйка ги прибавяйте към разтопената шоколадова маса и бъркайте без да спирате и без да отстранявате от котлона, като поддържате много ниска температура. Добавяйте на части маскарпонето, без да спирате бъркането. Редувайте жълтъци и маскарпоне при разтопения шоколад, докато се получи гладък и фин крем. Към края прибавете аромата и набъбналия желатин. Изчакайте крема леко да се охлади и го излейте върху блата. Сложете в хладилник за 2-3 часа.
**Тортата не е особено сладка, в режим "задържане" може да се добави по 1 с.л. течна Стевиола на всеки пласт.
Аз добавих и блат от 4 белтъка, ванилия и около 200 гр. смлени сурови слънчогледови семки за основа и го намазах със сладко от смокини и ягодов ликьор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар