неделя, 12 май 2019 г.

Кето еспресо шоколадови къпкейкс

Е
спресо шоколадови къпкейкс

Еспресо шоколадови къпкейкс (за 8 броя)

адаптирано от списание Cupcake Heaven

100мл горещо еспресо

50г натурален шоколад, накълцан

100г масло на стайна t°

100г захар

1 ч.л. ванилов екстракт

125г брашно (1 ч.ч.)

по 1/4 ч.л. сода бикарбонат и бакпулвер

2-3 с.л. начукани зърна кафе (аз използвах зърна какао вместо това)

8 парченца натурален шоколад (може и такъв с аромат на кафе, ако ви се намира)


Фурната се загрява на 180°C, в тава за мъфини се слагат хартиени кошнички.


Горещото еспресо се излива върху шоколада и се разбърква, докато шоколадът се разтопи. Оставя се настрани да поизстине. Брашното се смесва със содата и бакпулвера в малка купа. Маслото, заедно със захарта и ванилията, се разбива на пухкав крем. Половината от брашнената смес се добавя към маслото и се разбърква. След това се добавя кафената смес, отново се разбърква (ще отнеме малко повече време да се смеси всичко), и накрая се слага и втората половина от брашнената смес. Разбърква се, за да се смеси хубаво всичко, след което се добавят и счуканите кафени/какаови зърна. Сместа се разпределя равномерно в кошничките, а в центъра на всяка се слага по 1 парченце шоколад. То трябва да се намира горе-долу по средата на бъдещия къпкейк, затова можете или да напълните първо кошничките до половината, после да сложите парченце шоколад и накрая да допълните, или да ги напълните и да притиснете всяко парченце така, че да потъне малко и после с помощта на лъжичка да „придърпате“ от тестото отгоре.


Пекат се около 25мин.


Докато се пекат, пригответе крема.

Еспресо шоколадов крем (с крема сирене)

30г меко масло

80г обикновено крема сирене (около 1/2 опаковка Филаделфия)

100г пудра захар (близо 1 ч.ч.)

30г какао (1/3 ч.ч.)

30мл студено еспресо

100мл неподсладена студена бита сметана

Маслото се разбива заедно със сиренето, докато се получи пухкав крем. Добавят се захарта и какаото, разбърква се хубаво. Добавя се и еспресотот и отново се разбърква. Сметаната се разбива хубаво и се добавя на части към крема, като след всяка част се разбърква добре.

Кремът се шприцова върху напълно изстиналите къпкейкове. Ако е готов, преди да изстинат, го сложете в хладилника.

За да станат кето мъфини брашното е бадемово или кокосово, а захарта е заменена със стевия или еритритол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар