четвъртък, 28 декември 2017 г.

Шоколадови гевречета

гевречета




600 г брашно
250 г течен шоколад
140 г краве масло
50 г захар
250 мл прясно мляко
1 яйце
2 ч. л. суха мая
1/4 ч. л. сол

Затопленото мляко се смесва с маята и захарта. В друг съд се разбъркват брашното, солта и разтопеното масло. Разтворената мая се пресипва при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на 8 части, от които се оформят топки. Всяка топка се разточва на кръгла кора и се намазва с шоколад. След това краищата се събират така, че да се получат малки вързопчета. Не трябва да има въздух в тях. Разточват се внимателно като питки. В тестото се правят прорези, без да се стига до края. Завиват се първо на руло по дължина, а след това като гевречета.
Оставят се да втасат за 30 минути. Мажат се с разбито яйце и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар