1 чаена чаша сурови
лешници
3 супени лъжици
лешниково или орехово олио
1 супена лъжица ликьор
3 супени лъжици стевия
1/4 чаена чаша
неподсладено какао на прах
1/4 чаена лъжичка
сол
Загрейте фурната до 180 градуса. Разпределете лешниците на дъното на тавичка и ги
печете в продължение на 15 минути.
Оставете да се охладят за кратко и ги разтъркайте в длани, за да се обелят,
доколкото е възможно. Прехвърлете лешниците в блендер и ги смелете с висока
скорост в продължение на 3 минути до образуването на паста. Добавете
лешниковото или ореховото олио и ваниловия екстракт и пасирайте до хомогенна
консистенция. Прехвърлете сместа в средно голяма купа и пресейте в нея пудрата
захар, какаото и солта. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула, докато се
смесят напълно. Изсипете лешниковия крем в чист и сух стъклен буркан и
съхранявайте на стайна температура до 1
седмица или до 1 месец в хладилник. Има много наситен вкус!
Вариация на течен шоколад:
200 мл течна сметана, но следващия път ще сложа повече, защото в хладилника доста се стегна
1 чаена чаша кокосово и какаово масло + малко орехово масло за разкош
1 чаена чаша какао на прах
2-3 супени лъжици стевия и 2-3 супени лъжици мед
ликьор от кафе
Узунов течен щоколад
50 гр. какаово масло
30 гр. кокосово масло
100 гр. лешников тахан
50 гр сурово какао на прах
стевия на вкус
Всичко се загрява на водна баня, разбърква се и е готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар