петък, 1 февруари 2019 г.

Кето свински джолан на фурна

https://gotvach.bg/n5-51762-%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD?fbclid=IwAR3if_1YJiJAFeON9u-FlPsFuXAxRbju8sobcxQJiM8C26IL6j9fpd__pa4


Свинският джолан е изключително апетитно ястие, стига да знаете как да си го приготвите. Една от най-големите трудности, пред която ще се изправите, е намирането на самия джолан. Той трябва да е максимално голям, правилно изрязан с формата на пресечен конус и задължително с кожа по него. Тя се препича, а месото отдолу остава сочно.
Готвенето на месото започва от предната вечер. Ще са ви необходими: масло, сол, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и чесън на прах. Ето и начинът на приготвяне:2-3 с.л. червен пипер, 2-3 с.л. сол, 1 с.л. черен пипер, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер се смесват в купичка до получаване на хомогенна смес. С пръсти се взима по малко от нея и се втрива в джолана. Добре е да се наблегне на пресечените части на конуса. Там ароматите най-добре проникват през мускулните влакна във вътрешността. Кората също се покрива плътно със сместа. На няколко места се намазва и с по малко масло, като не се прекалява, за да не стане прекалено мазно.
Добре натритият джолан се поставя в дълбока тава с горната част на конуса нагоре. Широката страна на джолана трябва да прилепне за дъното на тавата, за да не изсъхне вътрешността му. Съдът задължително трябва да се затвори с плътно прилепващ капак. Така се оставя да престои поне за едно денонощие в хладилника.
На вторият ден от приготвянето джоланът се вади от хладилника точно 5 часа преди желаното за консумиране време. По ръба на тавата много внимателно и на тънка струйка се налива на дъното не повече от 2/3 пръст вода. Внимава се да не се отмият подправките. Самото месо не се залива с вода.
Джоланът се слага в предварително загрята фурна на 140 градуса. Пече се 4 часа на затворен капак. Когато водата се изпари, се отваря капакът и се пече около 30 минути, за да стане хрупкава кожичката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар