- ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
- царевица - 2 с.л. от консерваморкови - 2 броя, нарязани на кубчетачушки - 1 зелена, нарязана на кубчета, броколи, грах или 1 опаковка (450 г) зеленчуков микс (царевица, грах, моркови, броколи)
- лук - 1 глава, голяма или празчесън - 4 скилидки, накълцан
- вино - 100 мл
- домати - 1/2 ч.ч. пасирани
- зехтин - 2 с.л.
- масло - 1 ч.л.
- сол
- черен пипер
- пармезан - 150 г настърган
Изплакнете ориза без да го киснете във вода. Загрейте олиото и маслото и запържете първо лука и чесъна. След това добавете морковите и всички други зеленчуци.
Разбъркайте, задушете ги и щом омекнат, добавете ориза. Разбъркайте и с него, долейте виното и бъркането продължава, докато оризът поеме течността.
След това добавете доматите и 3-4 ч.ч. гореща вода. Сложете капака и оставете да се задуши, като разбърквате внимателно на няколко пъти.
Когато оризът абсорбира цялата течност, прибавете подправки на вкус, настъргания пармезан и оставете под капак да се задуши за 20 минути.
Разбъркайте, задушете ги и щом омекнат, добавете ориза. Разбъркайте и с него, долейте виното и бъркането продължава, докато оризът поеме течността.
След това добавете доматите и 3-4 ч.ч. гореща вода. Сложете капака и оставете да се задуши, като разбърквате внимателно на няколко пъти.
Когато оризът абсорбира цялата течност, прибавете подправки на вкус, настъргания пармезан и оставете под капак да се задуши за 20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар