вторник, 22 август 2017 г.

Торта на тиган





За блата

·                     150 мл прясно мляко
·                     1 яйце
·                     100 г брашно
·                     1 пълна ч.л. какао
·                     3 с.л. захар
·                     1 ч.л. бакпулвер
·                     25 г масло
·                     ванилия или ром

За крема:
·                     400 г кисело мляко 
·                     400 г заквасена сметана
·                     1 пакетче крем без варене на Д-р Йоткер "Ванилия"
·                     5 с.л. захар
·                     1 пълна ч.л. какао
·                     10 г желатин

Приготвяне:
Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се смесват и постепенно се добавя мляко, като се разбърква с домакинска тел до получаване на гладка консистенция. Прибавят се яйцето, стопеното масло и ванилията (или рома). Сместа се оставя да отпочине 5 -10 минути. Котлонът се загрява на умерена температура и в леко намазнен тиган с подходящ диаметър - 18 см, се изпичат 3 блата от двете страни като палачинки. Поставят се отделно един от друг, за да изстинат. 
Желатинът се разбърква с 80 мл студена вода и се оставя 10-15 минути да набъбне. През това време сметаната, млякото, захарта и кремът на прах се изсипват в по-дълбок съд и се разбъркват с миксер до гладка смес около 3-4 минути. Набъбналият желатин много внимателно се загрява до стопяване на водна баня. Прибавя се към крема и отново се разбърква с миксер. Кремът се разпределя в три еднакви купички. Какаото се смесва с малко гореща вода, прибавя се към едната от тях и се разбърква добре. Следи се състоянието на кремчетата и щом леко започнат да се сгъстяват, се преминава към сглобяването на тортата. Използва се подвижен ринг за торти. На дъното се слага единия блат, покрива се с бял крем, следва втори блат, какаов крем, трети блат и отново бял крем. Заглажда се добре и се оставя на хладно няколко часа, за да се желира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар