четвъртък, 26 април 2018 г.

Пухкави кашкавалки

  • 500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
  • 7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
  • 200 мл. прясно мляко
  • 80 мл. олио
  • 50 г. разтопено масло за намазване
  • 200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
  • шарена сол за поръсване
  • 1 ч. л. кисело мляко
Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.
В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.
Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар