За яйчената майонеза
Стандартно се приема, че едно яйце е между 55 и 70 грама и ако се спазва съотношението с мазнината максималното количество може да бъде 200 мл олио.
Оказва се, че не е така. Правих експеримент с 400 мл олио. Стана перфектна- само малко по-гъста - направо с нож да я режеш и се наложи да я поразредя малко с 2-3 с.л. студена вода.
Извод: нормалното количество олио за 1 яйце е около 300 мл.
МАЙОНЕЗА с кисело мляко
4 с.л. кисело мляко (100 мл), 1 ч.л. горчица, скилидка
чесън, щипка сол и толкова черен пипер, 300 мл олио. Слагат се
описания ред в купата на пасатора, пасаторът се потапя до дъното и на пълна
мощност - все едно че се прави млечна майонеза. За 30-а сек. е готова.
Има само една две особености: - ако
млякото е кисело, става леко кисела и в никакъв случай не бива да се добавя
лимонов сок. - ако млякото не е достатъчно гъсто, а е по-водно, поема повечко
олио от описаното, за да се сгъсти добре. Иначе остава леко като майонезен сос.
МАЙОНЕЗА
с рохко сварено яйце
Необходими са едно
рохко сварено яйце, 1 ч.л. дижонска
горчица, 1 ск. чесън, идея бял млян пипер, 1 с.л. лимонов сок и поне от 200 до
250 мл олио (или смес от зехтин и олио - зависи от предпочитанието).Сварява
се рохко яйце - максимум 3-4 мин., леко се зачупва и с лъжичка се изгребва
съдържанието от черупката и се слага в купата на пасатора.
В купата на пасатора се добавят солта, пипера, горчицата, олиото и лимоновия сок.
В купата на пасатора се добавят солта, пипера, горчицата, олиото и лимоновия сок.
Пасаторът се опира до дъното на купата и се пасира - за около 30-а
секунди, майонезата е готова. За по-гъста може да се добави малко повече мазнина.
МАЙОНЕЗА с бульон
120 мл телешки бульон, 1 ч.л. горчица, 280 мл
олио, 1 с.л. лимонов сок.
Разбива се с пасатора - вече е обяснено. Страхотно!
Разбива се с пасатора - вече е обяснено. Страхотно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар