неделя, 9 април 2017 г.

Карамелена украса



1 ч.ч. захар В сух съд с дебели стени поставете захарта. Внимателно изчистете стените на съда от всички полепнали захарни кристали. Поставете на среден огън и гответе като завъртате съда отвреме на време докато сместа започне да променя цвета си и стане светло златосто кафява и веднага свалете от котлона.Поставете дъното на съда за няколко секунди в купа със студена вода – това ще спре процеса на карамелизация.Карамела трябва да бъде с консистенцията на гъст сироп и да тече от лъжицата на дълга струйка. Ако карамела започне да се втвърдява подгрейте го на слаб огън.


1 вариант: Гребнете от карамела с лъжичка и върху предварително подмазана с олио тава или намаслени купички за крем карамел, черпак или хартия за печене русувайте фигурки със струйката върху нея. След като се охладят напълно, с шпатулка внимателно ги извадете.


2 вариант: Вземете купа и я напълнете с ледени кубчета. С лъжичката, на тънка струйка, изливайте върху кубчетата карамела произволно. Охлажда се много бързо и след като леда се стопи, вашите причудливи форми карамел са свободни.


3 вариант: От същия карамел може да изтеглите тънки нишки и да направите фино златисто кълбо. След като стопите карамела го дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Гребнете с лъжица и изсипете карамела на тънка струйка. Като видите, че карамела започне да тече трудно от лъжицата и става пластичен, с пръстите на другата си ръка изтеглете бързо нишки. Това става като захванете нишката, която се спуска от лъжицата и бързо и многократно я изтегляте в страни. След като изтеглите достатъчно много нишки ги сложете една върху друга и внимателно с длани оформете на топка. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар