събота, 26 декември 2015 г.

Коледни джинджифилови сладки и пияни бонбони



Продукти:
(за около 50-55 броя, според моите формички)

2  1/3  чаени чаши бяло брашно
1 яйце
1/2  чаена чаша мед
1/2  чаена чаша меко краве масло
1/3  чаена чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2  супена лъжица канела
1 супена лъжица неподсладено какао
1/2  супена лъжица смлян джинджифил
1/2  супена лъжица индийско орехче
1/3 супена лъжица смлян карамфил
ванилия
Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С  помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава  върху намаслена кухненска хартия. Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, тъй като всичко зависи от вашата фурна.
Наблюдавайте ги да не изгорят, просто трябва леко да се зачервят и са готови.
След като ги извадите от фурната бисквитките ще бъдат много меки, но малко след това ще се втвърдят.
След като изстинат напълно, украсете ги по ваш вкус-може с разтопен шоколад или с роял айсинг, както направих аз.
Моят айсинг направих така: разбих на гъст сняг 2 белтъка (стайна температура), после прибавих 350-380 грама пудра захар и няколко капки лимонов сок и разбих на слаба степен отново.
После го разделих в няколко съда и боядисах всяка част с различен цвят сладкарска боя.
Покривайте съдовете с айсинга, докато работите, защото изсъхва лесно. Ако изсъхне обаче, прибавете малко лимонов сок и той се разрежда пак. Но правете това внимателно, наистина не мога да ви гарантирам нищо, ако нямате никакъв опит с айсинг.:)
След като украсите сладките ги оставете да изсъхнат напълно, преди да пристъпите към метода за съхранение. Джинджифиловите бисквитки се съхраняват в плътно затваряща се кутия, в която има резени ябълка и до Коледа омекват приятно.
Сменяйте резенчетата ябълка от време на време, когато изсъхнат.
Не допирайте сладките до прясно отрязаната ябълка, защото ще се намокрят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар