https://www.forlife.bg/keto-lazanya-s-mocarela?fbclid=IwAR0j9f1SJYynIO-adrEb391eNvyupfmoquO_aLbFDUGpqMWUraKwAWdVgQw
За корите:
Ето и някои забавни факти около лазанята:
- 8 яйца, предварително разбити
- 275 г крема сирене
- 1 ч. л. сол
- 5 с. л. (40 г) хуск
- 2 с. л.зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 1 с. л. сух чесън
- 500 г смляно говеждо месо
- 3 с. л. смлени домати
- ½ с. л. пресен босилек
- 1 ч. л. сол
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 125 мл вода
- 475 мл заквасена сметана
- 150 г настъргана моцарела
- 50 г настърган пармезан
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
Приготвяне:
На корите:- Загряваме фурната на 150°C. В плоска тавичка поставяме хартия за печене.
- В купа разбиваме яйцата, крема сиренето и солта до получаването на гладка смес. Добавяме хуска, постепенно и с разбъркване. Оставяме настрани за няколко минути.
- Поставяме сместа върху хартия за печене и още едно парче хартия отгоре й. Изравняваме с точилка до желаната от нас дебелина на корите. Ако желаете корите да са по-тънки, разделете тестото на две и го разточете по отделно.
- Изпичаме всяка кора (не премахваме пергаментовата хартия под нея) за около 10-12 минути. Оставяме настрана да се охлади. След това ги нарязваме на правоъгълници с желаната от нас дължина (спрямо тавичката, в която ще печем нашата лазаня).
На месния сос:
- В тиган, на среден огън, загряваме зехтина. Добавяме нарязания пресен лук и чесъна, като бъркате, докато омекнат. След това добавете говеждото месо, смлените домати и подправките. Разбърквайте периодично, докато месото е готово.
- Добавете водата към сместа, когато сместа кипне, намалете температурата и оставете да къкри поне 15 минути или докато по-голямата част от водата се изпари. Тъй като корите за лазаня от тази рецепта не попиват толкова, колкото класическите, сосът не трябва да е много течен. Когато е готово, отстранете от огъня и оставете настрани.
Заливката:
- Загряваме фурната на 200°C. В тавичка поставяме хартия за печене. В купа смесваме моцарелата със заквасената сметана и по-голямата част от пармезана. Запазваме около 2 с. л. пармезан за поръсване. Добавяме солта, черния пипер и магданоза и разбъркваме.
- В тавичката, върху хартията за печене, наредеждаме един слой от корите. Покриваме ги с месния сос. Повтаряме до последната кора, върху която не поставяме сос.
- Заливаме корите със заливката и поръсваме с пармезана.
- Печем за около 30 минути, докато коричката не покафенее.
„Не съм ял лазаня, която да не съм харесал.“ – Дейвис Джоунс
Лазаня е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка и е покрита със сос бешамел и пармезан. Произхожда от региона Емилия-Романя. Рецептата за ястието е позната още от XIII в. Първоначално, в Италия, думата „лазаня“ не се е отнасяла за самото ястие, а за съда, в който се приготвя. Предполага се, че думата е с гръцки корен.Ето и някои забавни факти около лазанята:
- Лазаня е част от анимационните серии за котарака Гарфийлд – това е любимото ястие на главния герой.
29 юли е Световния ден на лазанята.
- Ал Янкович записва песен под името „Лазаня“, която е пародия на известната „La Bamba”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар